vrijdag 26 november 2010

Dubbelschaak wint in Oosterhout van D4

Wegens het plotselinge overlijden van het trouwe Dubbelschaak-lid Jon van Kuijk vorige week donderdag werd de wedstrijd van Dubbelschaak-3 geannuleerd. De overige teams speelden wel, maar de Dubbelschakers maakten begrijpelijkerwijs een weinig geïnspireerde indruk.

Het eerste team moest het in Oosterhout opnemen tegen D4, een gerenommeerde club, die Dubbelschaak twee jaar geleden nog hardhandig had verslagen met een gesponsord team van Nederlandse en Belgische jeugdtalenten. Dit keer bleken er echter vooral ouwe glories opgesteld te zijn en op rating was Dubbelschaak duidelijk favoriet.

Aanvankelijk leek de wedstrijd zeer voorspoedig te verlopen. Via keurige overwinning van Guido Jansen aan bord 1 en Rob van Meurs op bord 6 kwam Dubbelschaak al even na vier uur op een 2-0 voorsprong. Jansen had op voortreffelijke wijze de superieure kracht van het loperpaar gedemonstreerd. Van Meurs weerlegde hardhandig een wat al te opportunistisch stukoffer van zijn tegenstander.

Ommekeer in de wedstrijd

Ook op de andere borden had de Boxtelse formatie weinig te klagen, maar plotseling ging het op het ene na het andere bord vreselijk mis. Michiel Luijpen dacht eenvoudig een pion te winnen, maar miste dat zijn tegenstander via een kwaliteitsoffer een loper kon insluiten. De zeer tweesnijdende stelling die overbleef, gaf nauwelijks kansen meer op voordeel, zodat hij snel in remise berustte. Wil van Lankveld werd in een prachtstelling verrast door een schijnoffer. Ook hij reageerde niet optimaal al kwam de remise nergens serieus in gevaar. Ook Hans Heijstek had ogenschijnlijk het betere van het spel, maar zijn langdurige manoeuvres haalden niets uit: hij kwam er niet door.

Nu zouden al die remises niet erg zijn geweest, als Huub van Dongen, Martien van der Meijden en Peter Boll aan de borden 2 tot en met 4 wat beter hadden opgelet. Van Dongen was in een wat betere stelling op zoek gegaan naar complicaties, maar had helemaal gemist dat zijn tegenstander alle dreigingen kon afwimpelen. Er bleef een toreneindspel over met een pion minder dat door vrijwel iedereen als verloren werd beoordeeld. Van der Meijden had intussen met een kwaliteitsoffer zijn eigen stelling vernield en dreigde ook te verliezen. Tot overmaat van ramp gaf Peter Boll in een stelling met een gezonde pluspion een stuk weg.

Narrow escape

Gelukkig hielden de Dubbelschakers nog wel stellingen over die verder gespeeld konden worden. Boll wist uiteindelijk niet stand te houden, maar Van der Meijden bracht de stelling weer in evenwicht en zou het waarschijnlijk wel gaan houden. Hij kreeg zelfs nog even zicht op de winst, maar met dertien seconden bedenktijd voor de rest van de partij , moest hij toelaten dat er ineens helemaal niets meer op het bord achterbleef behalve twee koningen en ieder een paard. Matchwinnaar werd uiteindelijk Huub van Dongen. Na uren keepen, waarin hij talloze keren de enige verdediging moest vinden, werd het eindspel even na zeven uur remise gegeven. Een aanzet voor een analyse van het eindspel vindt u hier.

Dubbelschaak mag met de 4 ½ - 3 ½ overwinning dik tevreden zijn, maar er had veel meer ingezeten. Dubbelschaak-2 bleek ondertussen met dezelfde cijfers van EVS-1 uit Valkenswaard te hebben verloren. Ook hier vielen maar liefst vijf remises. De enige Boxtelse winstpartij kwam op naam van Niels Heijstek.

Tussenstand en individuele uitslagen van Dubbelschaak-1 vindt u hier.
Alle uitslagen van Dubbelschaak-2 en -3 staan op de nbsb-site.

Geen opmerkingen: