zaterdag 16 oktober 2010

Presidentsverkiezingen

Schaakrubriek uit Brabants Centrum van donderdag 23 september

Tijdens de Schaakolympiade, die dinsdag in Khanty-Mansiysk in Siberië begon, wordt ook het wereldcongres van de FIDE gehouden. Belangrijkste agendapunt: de presidentsverkiezingen. Kirsam Ilyumzhinov, sinds 1995 president van de wereldschaakbond, is aftredend en herkiesbaar. Bij vorige gelegenheden was Ilyumzhinov’s verkiezing bij voorbaat al een gelopen race. Nu ligt het anders. Niemand minder dan oud-wereldkampioen Anatoly Karpov heeft zich als tegenkandidaat opgeworpen en hij heeft wereldwijd een serieuze campagne gevoerd. De westerse landen lijken om. Het is de vraag hoe het voormalige Oostblok zal stemmen. Maar doorslaggevend worden de stemmen van Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen en van de talloze kleine republiekjes aan de randen van de oude Russische Federatie. Want daar heeft Ilyumzhinov, kwistig strooiend met computerapparatuur, vliegtickets, dure hotelkamers, drank en vrouwen, sinds jaar en dag zijn electoraat gekocht.

Van alle schurken onder de sportbonzen is Ilyumzhinov zonder enige twijfel de grootste. Na de ontmanteling van de Sovjet-Unie werd hij razendsnel miljardair. In 1993 liet hij zich tot president van Kalmukkië kiezen, waar hij onmiddellijk de grondwet afschafte en de zogenaamde “Dictatuur van het Gezonde Verstand” invoerde. Sindsdien is de staatskas van het straatarme Kalmukkië grondig geplunderd voor zijn dure hobby’s. Er werden kerken, moskeeën en tempels gebouwd en er verrees een heuse schaakstad ten behoeve van de olympiade in de Kalmukse hoofdstad Elista in 1998. Bij die gelegenheid liet Ilyumzhinov voor alle deelnemers en officials een bibliofiele uitgave van zijn biografie in stripvorm uitbrengen. De moord op Larissa Yudina, een journaliste die een serie kritische artikelen over hem had gepubliceerd, kon daar net niet meer in opgenomen worden; zijn twee belangrijkste adviseurs zijn er later voor veroordeeld. En ook zijn reizen met buitenaardse wezens, waar hij tegenwoordig prat op gaat, staan er nog niet in.



Ook in de schaakwereld heeft Ilyumzhinov, behalve enorme bedragen aan onmogelijk te traceren geld, weinig goeds gebracht. Zijn laatste actie: vorige week heeft hij een bod van 10 miljoen dollar uitgebracht op de grond van het omstreden Islamitische Centrum nabij Ground Zero. Hij wil er een schaakclub beginnen. Of hij zo de stemmen van de Amerikaanse Schaakfederatie zal winnen, is niet duidelijk. Laten we hopen dat het gezonde verstand zich dit keer niet door Ilyumzhinov de wet laat voorschrijven.

Opgave 341: Judith Polgar is voor zover ik heb kunnen nagaan de enige vrouw die op de schaakolympiade in de ‘open sectie’ meespeelt. Aan het tweede bord van Hongarije. In de eerste ronde sloeg ze keihard toe tegen de onbekende Ahmad Fawzi Samhouri uit Jordanië, die misschien wel dacht dat hij haar loper op g6 in kon sluiten. Zwart speelt en wint.

Opgave 340 komt uit een partij tussen Larsen en Petrosian, Santa Monica 1966. Wit won met het verrassende 1. Dh6xg6!! Pe6-f4 (1. … fxg6 2. Lxe6+ wint nog simpeler) 2. Tf3xf4 f7xg6 3. Lg4-e6+ Tf8-f7 4. Tf4xf7 en zwart gaf enkele zetten later op.

Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: