donderdag 4 februari 2010

Tata-toernooi

Corus is in 2007 overgenomen door Tata Steel, een enorm Indiaas concern. Dit jaar wordt ook in Nederland de naam veranderd. Vaak betekent zo’n overname het einde van allerlei tradities in het bedrijf, maar voor het voortbestaan van het jaarlijks schaakevenement in Wijk aan Zee hoeven we voorlopig niet te vrezen. De schaaksport is wezenloos populair in India. De Tata-delegatie die afgelopen week het Corus-toernooi bezocht was dan ook laaiend enthousiast.

Het toernooi werd dit jaar al voor de 72e keer gespeeld. Sinds het in 1938 onder de naam Hoogovensschaaktoernooi begon, is het uitgegroeid tot een mega-event. De televisie kan op geen stukken na een reëel beeld geven van wat zich in januari elk jaar in Wijk aan Zee afspeelt. Behalve de wereldtop spelen er zo’n tweeduizend amateurs in allerlei subtoernooien. Daarvoor is, zo lang de voorraad strekt, de inschrijving vrij. Nieuwe deelnemers worden ingedeeld op rating. Wie zijn groep wint, mag het volgend jaar meedoen op een hoger niveau. Op die manier kunnen de amateurs dromen van een doorbaak naar het grootmeestersgilde. Maar vergis u niet: in de top van de amateurgroepen schrijft zich menig professional in, in de hoop zo een plaatsje tussen de elite te verwerven.

Dit jaar deden er in de tienkampen drie Dubbelschakers mee. Rob van Meurs en Gerard kAstelein werden eervol derde in respectievelijk groep 3H en 4J. Peter Boll mocht het een niveau hoger proberen en werd vierde in groep 2B. Meedoen is zeer aantrekkelijk, want de hoogste groepen van de amateurs spelen in dezelfde zaal als de grootmeesters. Het futuristische decor zorgt voor een voortreffelijke ambiance. Het publiek heeft vanaf een vide rondom de zaal zicht op de spelers en in aangrenzende zalen wordt door deskundigen uitleg gegeven bij de grootmeesterpartijen, die via beeldschermen en beamer-projecties live zijn te volgen.

Het hoofdtoernooi werd geheel volgens verwachting gewonnen door de jonge Noor Magnus Carlsen, de nummer één op de wereldranglijst. De revelatie van het toernooi was echter Nederlands kampioen Anish Giri. Anish is een scholier van vijftien jaar oud en van de veertien deelnemers in de B-groep stond hij voor aanvang twaalfde op rating. De B-groep was een zogenaamd categorie 16 toernooi. Behalve Jan Timman is het nooit een Nederlander gelukt zo’n sterk toernooi te winnen. Volgend jaar mag hij het tussen de absolute wereldtop proberen.

Nadat hij in de eerste ronde de Indiase grootmeester Pentala Harikrishna had verpletterd, speelde Anish Giri in de tweede ronde met zwart tegen Liviu-Dieter Nisipeanu. Dat is bepaald geen kleine jongen, want Nisipeanu miste in 1999 op een haar na het wereldkampioenschap en werd in 2005 met overmacht Europees kampioen. Met een zeer rustige opzet van de partij wist Giri echter lelijke dreigingen in de stelling te vlechten. Opgave 306: hoe sloeg Anish met zwart onverbiddelijk toe.

In de stelling van opgave 305 uit de interne competitie van Dubbelschaak mocht ik met zwart tegen Michel van den Elzen het spectaculaire 1. … Da2-a4!! spelen. Dat dreigt mat, de dame mag niet genomen worden want dan volgt 2. … Pa2 mat. Op 2. b3 volgt Da3 mat. En 2. Pb3 Dxb3 3. Td2 Pa2+ wint de dame. Wit gaf op.

Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: