Door Huub van Dongen
Wie de titel Internationaal Meester of Internationaal Grootmeester wil behalen, zal veel moeten winnen. Er zijn voldoende toernooien met open inschrijving om een begin te maken. Daar kan iedereen die goed genoeg speelt titelnormen verzamelen. Maar om de titel definitief in de wacht te slepen, is ook ten minste één meester- of grootmeesterresultaat in een internationaal invitatietoernooi nodig. En dan wordt de spoeling dun.
Gelukkig zijn er overal in de wereld bereidwillige organisatoren te vinden die speciaal voor opkomende talenten dergelijke toernooien uitschrijven. Veel hoeft het niet te kosten: een eenvoudige speelzaal, een week lang een stuk of tien kamers in een eenvoudig hotel, een kleine prijzenpot van hooguit € 1500 en een paar flessen wijn voor de vrijwilligers die een toernooisite in de lucht willen houden. Nu nog enkele vergane glories met een officiële titel uitnodigen en natuurlijk de jonge titelaspiranten en het toernooi kan beginnen. In sommige buitenlanden schijnt het om de plaatselijke helden betere kansen te garanderen gebruikelijk te zijn om de titelhouders extra te betalen als ze bereid zijn te verliezen, maar dat is in Nederland niet nodig.
In Nederland bulkt het van het talent dat op zo’n uitnodiging zit te wachten. Helaas zijn bij ons de goede organisatoren dun gezaaid en de sponsors wel heel erg zuinig als het om de schaaksport gaat. Daarom is het des te verheugender dat op dit moment in Wijk aan Zee weer eens zo’n titeltoernooi wordt gehouden: het Cultural Village Toernooi. ’s Neerlands beste schaakorganisator Jeroen van de Berg kreeg het voor elkaar. Er mogen maar liefst drie Brabantse toppers een kansje wagen: Robin Swinkels, Bianca Muhren en Michiel Abeln. Het toernooi is afgelopen maandag begonnen: Abeln won van de Franse meester Julius Armas, Bianca Muhren kon net niet winnen van Jan Willem de Jong en Robin Swinkels werd weggeschoven door de Nederlandse meester Thomas Willemze. Wie het toernooi wil volgen, inclusief alle partijen, kan het beste even doorklikken via http://www.coruschess.com/.
Opgave 147 was een moeilijke. In Capablanca-Ilyin Zhenevsky speelde zwart 1. … d6xe5!! 2. Tf1-f3 e5xf4! 3. Tf3xe3 f4xe3. Door dit fraaie dameoffer slaat hij de aanval af. Wit kan niet voorkomen dat zwart met beide torens op de tweede rij binnendringt en dan is de partij gauw beslist. Details verschijnen binnenkort achter de partijenpoort op www.dubbelschaak.nl/partijen.
Opgave 148 is van heel ander kaliber. In de interne competitie van Dubbelschaak speelde zwart hier de schwindelzet 1. … f4-f3+. Hoe dient wit nu voort te zetten? En hoe vooral niet?
Commentaar en opmerkingen kunt u plaatsen in 'comment'. Heel simpel, gewoon 'other' of 'anonymous' aanvinken. Ook de oplossing van het probleem van de week kunt u onder 'comment' plaatsen. U vindt er zelfs een hint.
Commentaar en opmerkingen kunt u plaatsen in 'comment'. Heel simpel, gewoon 'other' of 'anonymous' aanvinken. Ook de oplossing van het probleem van de week kunt u onder 'comment' plaatsen. U vindt er zelfs een hint.
1 opmerking:
Wit moet zowel op pat als op eeuwig schaak letten. Bovendien staat z'n toren erg ongelukkig als zwart schaakjes kan beginnen te geven. Meer hints kan ik niet geven. Die kreeg Tom van Stiphout ook niet toen hij met wit in zwarts laatste trucje trapte.
Een reactie posten